Bekijk de webversie  
 
     
3 december 2013 Twitter
Greenport Aalsmeer
 
 
 

EuropaHet project ‘Haalbaarheid Primaire Retail’ mede mogelijk is gemaakt door ELFPO: “Europa investeert in haar platteland”

Innovatiemotor Greenport Aalsmeer ondersteunt ondernemers die willen innoveren en laat ze optimaal gebruik maken van de expertise van kennisinstellingen en -organisaties.  Ondernemers met een innovatievraag kunnen deze neerleggen bij de Innovatiemotor.

SAMEN MET ONDERNEMERS 

Een van de activiteiten van Innovatiemotor is het ondersteunen van groepen ondernemers die met elkaar aan de slag gaan met een concreet innovatief project. Wij zetten drie van deze projecten met ondernemers in de spotlights.  

Pluk: meer consumentgericht telen
Pluk (werktitel) is een initiatief van een cluster bedrijven - kwekers, veredelaars, handelaren - die in de toekomst precies díe bloemen en planten willen kweken die de consument wil kopen. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk worden al jaren bloemen en planten geproduceerd door kwekers die de handelaren vervolgens proberen te verkopen. Pluk wil dit omdraaien en uitgaan van de behoefte en wensen van de consument. Lees meer

Bloemistenkwekerij bij Rijsenhout: niche in bijzondere bloemen en planten
Er is naast Pluk nog een tweede plan in ontwikkeling: De Bloemistenkwekerij bij Rijsenhout. In De Bloemistenkwekerij werken kwekers onder één dak samen aan een onderscheidend niche assortiment van bijzondere soorten bloemen en planten. Samen met de eigen afzetformule Pluk vormt dat het kernidee van De Bloemistenkwekerij. Lees meer.

Beauty is Everywhere: nieuw concept telersverenigingen
Beauty is Everywhere is een initiatief van een aantal potplantenkwekers, die door voorwaartse ketenintegratie hun productie en dienstverlening wil versterken richting de Nederlandse tuincentra, met ambitie naar de buitenlandse tuincentra. Zij participeren hierin als provider voor de tuincentra op het gebied van logistiek, ICT, sales, marktdata en merkstrategie in een eigen schap op de winkelvloer. De communicatie over het merk op en rondom het schap hoort bij de aanpak. Lees meer.

Innovatiemotor zorgt ook voor ideeën waarmee ondernemers uit de sierteeltketen nieuwe markten en technieken kunnen ontwikkelen.

Groene oplossingen voor de zorgsector
Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) heeft een aantal nieuwe concepten ontwikkeld voor ziekenhuizen en verzorgingscentra. De voordelen van planten staan centraal: een plant is niet alleen mooi, maar heeft ook een functie als het gaat om een gezonde en stimulerende omgeving: bevochtiging, meer activiteit en ‘feelgood’-voordelen. Lees meer.


ONDERNEMERS MET STUDENTEN 

Het Groene Onderwijs Centrum: student en ondernemer aan het woord
In september is het Groene Onderwijs Centrum van start gegaan. Doel van dit centrum is om de verbinding tussen het de bedrijfsleven (de arbeidsmarkt) en het onderwijs te maken. Ook zet het centrum zich in om het imago van werken in de tuinbouw te verbeteren, zodat meer jongeren kiezen voor groen onderwijs. Wat vinden Inholland student Ron van Leeuwen en ondernemer Patrick Hogenboom (Vireõ plant sales) van dit centrum? Lees hier het volledige interview met Patrick en Ron.
In de volgende nieuwsbrief vertelt Eric Jaap Kroon van Nijssen Junior over het op de markt brengen van onderscheidende nieuwe producten. Oók een project van Innovatiemotor Greenport Aalsmeer.

Innovatieklas 2013:  
Er lopen twee Innovatieklassen rond verkoopconcepten en verdienmodellen voor bloemen en planten. 
Zo gaat tweedejaars studenten van de  opleiding MER (Management, Economie en Recht) in het kader van de Innovatieklas voor Koapak uit De Kwakel aan de slag met een markt- en vestigingsonderzoek in Turkije.  Lees hier meer over deze Innovatieklas.

Een andere Innovatieklas is aan de slag gegaan met seizoens- en zomerbloemen: Helleborus en Sering. Zij onderzoeken of ze nieuwe verdienmodellen kunnen ontwikkelen voor de teelt en verkoop. Ontdek hier hoe de studenten een bezoek aan seringenteler Klaas Joren hebben ervaren!

Innovatiemotor introduceert 'webinars' duurzame energie
Tijdens het Energiek Event on Tour, op 2 oktober jl.  bij Vreeken Sierteelt BV in Rijsenhout, gingen ondernemers met elkaar in geprek over toepassing van duurzame energie in de Greenport Aalsmeer. Heeft u het gemist? Bekijk hier dan alle Webinars.

29 januari 2014: bijeenkomst ‘Ruimte voor nieuwe alternatieven’
Op 29 januari 2014 organiseren FloraHolland en Rabobank Regio Schiphol samen met Innovatiemotor de bijeenkomst ‘Ruimte voor nieuwe alternatieven’. Deze gezamenlijke bijeenkomst staat in teken van de biobased economy en nieuwe gewassen. Zet de datum vast in uw agenda, er volgt snel meer informatie over tijdstip, plaats en programma.

In februari 2014 organiseert Innovatiemotor een themabijeenkomst waarin de cross-overs met de creatieve sector centraal staan. Meer informatie volgt.

 

  Greenport Aalsmeer  
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/358/bloem.jpg
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/384/bloemenwinkel.jpeg
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/359/Bloemistenkwekerij.jpg
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/393/orchidee1.jpg
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/360/LEAPS1.jpg
 
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/387/Patrick Hogenboom.jpg
 
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/370/Koapak.jpg
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/394/Verslag Energiek Event3.jpg
 
 
http://vicinity.picsrv.net/4470/0/368/biobased jpg.jpg
 
 
 
Contact

Jan-Willem Donkers
Projectleider Innovatiemotor Greenport Aalsmeer
0317 480076 (mobiel)
jwdonkers@greenportaalsmeer.nl

 
 
Greenport Aalsmeer
  Programmabureau Greenport Aalsmeer Naar onze website
  Telefoon: 06 - 53442653 Stuur ons een e-mail
 
 
  Klik hier om geen mail meer te ontvangen van Greenport Aalsmeer